In 2023 kwamen twee vrouwen met elkaar in botsing op de fiets. Eén van hen viel en liep daarbij letsel op: een gebroken sleutelbeen, diverse gebroken en gekneusde ribben, schaafwonden en een lichte hersenschudding. De vrouw die ten val kwam, stapte naar de rechter en vorderde een verklaring voor recht: de andere fietsster zou aansprakelijk zijn voor haar schade. Haar redenering? Ze kwam van rechts, en dus had ze voorrang.
De rechtbank dacht daar anders over.
Voorrang, maar niet altijd
Op het eerste gezicht lijkt het een klassiek geval: wie van rechts komt, heeft voorrang. Maar verkeersregels kennen uitzonderingen, en dit was er één van. De vrouw die schade vorderde, bleek namelijk uit een uitrit te zijn gekomen. En volgens het verkeersrecht geldt bij uitritten dat je altijd voorrang moet verlenen aan al het overige verkeer, ongeacht of je van rechts of links komt.
Met andere woorden: er was geen sprake van een gelijkwaardige kruising, en dus geen recht op voorrang.
Bloemen als bewijs?
Opmerkelijk was dat de andere vrouw na het ongeval langs is gekomen met een bos bloemen en heeft laten weten zich schuldig te voelen. In haar communicatie gaf zij blijk van spijt – zowel mondeling als schriftelijk. De vraag was of dit gezien kon worden als een erkenning van aansprakelijkheid.
“Ik voel me heel schuldig over alles. Vooral omdat u zoveel letsel heeft met alle pijn tot gevolg. En dan ook nog het niet kunnen starten van een nieuwe baan. Helaas kan ik het niet terugdraaien. Hopelijk gaat de genezing wel voorspoedig. Gezien de situatie daar, met de rare bocht en bosjes zal de verzekering het verder gaan onderzoeken.”
De rechtbank was duidelijk: een sympathiek gebaar is geen juridische schuldbekentenis. Spijt betuigen of bloemen geven maakt iemand nog niet aansprakelijk in juridische zin. Voor aansprakelijkheid is een duidelijke erkenning of juridische grondslag vereist, niet slechts een emotionele reactie.
Heb je zelf een ongeval op de fiets gehad? Cure Letselschade helpt je kosteloos bij het in kaart brengen van je schade. Neem gerust contact op, ik help je graag!
Wanneer je mailt neem ik binnen 24 uur contact op. Je kunt ook gebruik maken van het formulier op de website.
Vindplaats uitspraak: ECLI:NL:RBMNE:2025:1586